Dodatna finansijska podrška privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva

Datum objave: 29-07-2021


U "Službenom glasniku RS", broj 76/2021, objavljen je Zakon o utvrđivanju finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, koji je donet u cilju očuvanja stabilnosti finansijskog i privrednog sistema Republike Srbije u uslovima potencijalnih rizika zbog opasnosti od širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Ovim zakonom se bliže uređuje dodela kreditnih sredstava (namena, uslovi korišćenja, finansijski okvir, način realizacije i praćenje realizacije) privrednim subjektima koji su Fondu za razvoj Republike Srbije (Fond) podneli zahteve za kredit do 10. decembra 2020. godine (prema Uredbi o utvrđivanju Programa finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2), a o kojima do 29. jula 2021. godine nije odlučeno.

Za sprovođenje ovog zakona sredstva će biti obezbeđena iz kreditne linije Evropske investicione banke (EIB), u iznosu od najmanje 12.000.000.000,00 dinara.

Napominjemo da će se pored kreditne linije EIB za sprovođenje ovog zakona koristiti i neiskorišćena sredstva Fonda (sredstva opredeljena navedenom uredbom, kao i sredstva iz Programa o rasporedu i korišćenju sredstava za kreditnu podršku preduzećima od strateškog značaja za Republiku Srbiju i dr.).

Ovaj zakon stupa na snagu 29. jula 2021. godine.

Detaljnije o ovom zakonu možete se informisati u elektronskom paketu IPC.FiP, kao i u časopisu Revizor broj 16.