E-fiskalizacija: Izvršene su izmene podataka o načinu plaćanja koji se navodi na fiskalnom računu

Datum objave: 29-04-2022


U "Službenom glasniku RS", broj 50/2022, obljavljen je  Pravilnik o izmenama Pravilnika o vrstama fiskalnih računa, tipovima transakcija, načinima plaćanja, pozivanju na broj drugog dokumenta i pojedinostima ostalih elemenata fiskalnog računa ("Službeni glasnik RS", br. 31/2021, 99/2021, 10/2022 i 49/2022), kojim su izvršene izmene podataka o načinu plaćanja koji se navodi na fiskalnom računu.

Izvršenim izmenama, obveznik fiskalizacije prilikom naplate više neće posebno navoditi naplatu u gotovom novcu, naplatu platnom karticom, instant transferom ili čekom, već će se navedena sredstva plaćanja evidentirati pod jednim načinom plaćanja: "gotovina".

To znači da će se ubuduće prilikom naplate, u okviru podatka o načinu plaćanja, na fiskalnom računu, navoditi jedan od sledećih podataka:

  • "gotovina" - ako se plaćanje vrši gotovim novcem (novčanicama i kovanim novcem), instant transferom odobrenja na prodajnom mestu, platnom karticom i čekom;
  • "prenos na račun" - ako se plaćanje vrši nalogom za uplatu ili nalogom za prenos;
  • "vaučer" - ako se plaćanje vrši vaučerom, novčanim bonovima, internim karticama ili sličnim sredstvom plaćanja;
  • "drugo bezgotovinsko plaćanje" - ako se plaćanje vrši bezgotovinski drugim sredstvom plaćanja koje se smatra dozvoljenim u Republici Srbiji, u skladu sa zakonom.

Ovaj pravilnik stupa na snagu 28. aprila 2022. godine.