KONTROLA SPROVOĐENJA ODLUKE O MAKSIMALNOM BROJU ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU

Datum objave: 22-01-2016


Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave od 21. januara 2016. godine pokrenulo je postupak kontrole sprovođenja Odluke o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru. U tom cilju intenziviraće se saradnja između Upravnog inspektorata ministarstva lokalne samouprave i Inspektorata za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kako bi se obezbedilo potpuno sprovođenje racionalizacije u skladu sa Zakonom o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, uz poštovanje principima koje je postavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

 

Ministarstvo upozorava sve korisnike javnih sredstava da će se poštovanje zakona strogo kontrolisati, te da u toku sprovođenja Odluke vode računa o tome da se racionalizacija vrši kroz reorganizaciju rada koja će omogućititrajno ukidanje radnih mesta ili smanjenje broja izvršilaca, a nikako proglašavanjem za višak onih zaposlenih čije je radno mesto potrebno i za koje ne postoji zamena na radnom mestu koje se može ukinuti.

 

S obzirom na to, da je ostalo deset dana do isteka roka za sprovođenje Odluke, Ministarstvo će tokom kontrole proveravati trenutno stanje u svakom subjektu, kako bi se utvrdilo na koji način i u kojoj meri se poštuje Odluka i da li postoji zloupotreba. Nakon toga MInistarstvo za državnu upravu u lokalnu samoupravu će o utvrđenom stanju o sprovedenoj Odluci, predati Vladi RS detaljan Izveštaj, koji će sadržati starosnu strukturu svih koji su dobili otpremnine, broj penzionisanih lica, broj zaposlenih koji su se odlučili na sporazumni raskid radnog odnosa, kao i spisak poslova koje su ti zaposleni obavljali.