Novo obaveštenje Ministarstva privrede u vezi sa obavezom za izdavanje potvrda od strane poslodavca po osnovu prethodno dobijene dozvole za kretanje zaposlenih u periodu od 17 do 05 časova

Datum objave: 27-03-2020


Ministarstvo privrede objavilo je na svom sajtu sledeće OBAVEŠTENJE privrednim subjektima u vezi sa obavezom izdavanja potvrda od strane poslodavca po osnovu prethodno dobijene dozvole za kretanje zaposlenih, u periodu od 17 do 05 časova, a koje dajemo u nastavku.

* * *

Obaveštamo privredne subjekte da su dužni da svakom zaposlenom licu koje radne zadatke obavlja u periodu od 17 do 05 časova, a za koje je dobijena saglasnost da je izuzeto od primene Naredbe o zabrani i ograničenju kretanja lica na teritoriji Republike Srbije izdaju odgovarajuću Potvrdu.

Formu ove potvrde možete preuzeti na sajtu Ministarstva privrede: https://privreda.gov.rs/ispravka-obavestenje-privrednim-subjektima/

Poslodavac koji ima do 100 zaposlenih u smeni koja traje u periodu zabrane kretanja, potvrdu izdaje na dnevnom nivou, dok poslodavac koji ima više od 100 zaposlenih u smeni koja traje u periodu zabrane kretanja potvrdu izdaje na nedeljnom nivou, za svako zaposleno lice za koje je dobijena saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova da su izuzeti od primene navedene naredbe.

Posebno ističemo da će počev od 28. marta 2020. godine od 17,00 časova, prilikom kontrole poštovanja Naredbe o zabrani i ograničenju kretanja lica na teritoriji Republike Srbije, pripradnici Ministarstva unutrašnjih poslova tražiti na uvid Potvrdu izdatu od strane poslodavca, koja će važiti isključivo ukoliko se lice nalazi u bazi podataka Ministarstva unutrašnjih poslova i za koje je dobijena saglasnost da su izuzeti od primene Naredbe o zabrani i ograničenju kretanja lica na teritoriji Republike Srbije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će prihvatati i potvrde u elektronskom obliku (skenirana potvrda na telefonu, tabletu i sl.).