Objavljene su izmene i dopune četiri pravilnika za primenu Zakona o fiskalizaciji

Datum objave: 23-10-2021


U "Službenom glasniku RS", broj 99/2021 objavljene su izmene i dopune četiri pravilnika za primenu Zakona o fiskalizaciji, i to:

  • Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o vrstama fiskalnih računa, tipovima transakcija, načinima plaćanja, pozivanju na broj drugog dokumenta i pojedinostima ostalih elemenata fiskalnog računa;
  • Pravilnik o izmenama Pravilnika o načinu provere prijavljenih fiskalnih računa;
  • Pravilnik o izmenama Pravilnika o načinu i postupku dostavljanja podataka o izdatim fiskalnim računima Poreskoj upravi;
  • Pravilnik o izmenama Pravilnika o načinu čuvanja i zaštite podataka u internoj memoriji elektronskog fiskalnog uređaja.

Predmetne izmene se pre svega odnose na početak primene navedenih podzakonskih akata, što je 1. novembar 2021. godine, kao i na sadržinu računa za avans.

O navedenim podzakonskim aktima koji služe za sprovođenje Zakona o fiskalizaciji, možete se detaljnije informisati u elektronskom paketu IPC.FiP i narednim brojevima časopisa Revizor i Budžet.

Povodom prelaska na novi sistem fiskalizacije tokom novembra organizovaćemo besplatan IPC webinar za naše pretplatnike.

Isto tako, organizovaćemo i IPC online trening "Fiskalizacija u praksi" gde ćemo detaljno obraditi relevantne zakonske odredbe i kroz praktične primere prikazati proces fiskalizacije počev od prijave poslovnih jedinica, podnošenja zahteva za bezbednosni element, izbora fiskalnog uređaja i upotrebe istog.