Od 28. maja 2019. godine u opticaju nove novčanice od 100 i 200 evra

Datum objave: 28-05-2019


Od 28. maja 2019. godine, u opticaju su nove novčanice od 100 i 200 evra koje je Evropska centralna banka predstavila pod nazivom Evropa. Dizajn novih novčanica je znatno lepši, kvalitetnija je izrada, a pre puštanja u opticaj 19 zemalja članica Evropske monetarne unije morale su da prilagode više od jedan milion bankomata za korišćenje novih novčanica, gde je svaka članica odgovorna za izdavanje novčanica svojim građanima.

Na novim novčanicama od 100 i 200 evra nacrtan je lik Evrope, feničanske princeze, i uz njen lik na novčanicama nalazi se i mali simbol evra, koji treba da zaštiti od falsifikovanja.

Narodna banka Srbije saopštila je da, nije potrebno da naši građani novčanice evra prve serije menjaju za novčanice nove serije. Istovremeno, saopšteno je da novčanice od 500 evra koje su izdate u okviru prve serije ostaju u opticaju bez vremenskog ograničenja, a prestanak njene upotrebe neće biti određen posebnom odlukom Evropske centralne banke, već će je postepeno povlačiti centralne banke Evropske monetarne unije.