PREDLOG ZAKONA O MEĐUBANKARSKIM NAKNADAMA I POSEBNIM PRAVILIMA POSLOVANJA KOD PLATNIH TRANSAKCIJA NA OSNOVU PLATNIH KARTICA

Datum objave: 23-05-2018


Pred poslanike u Narodnu skupštinu Srbije stigao je Predlog Zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica na usvajanje, imajući u vidu da u našoj zakonodavnoj regulativi do sada nije postojao ovakav tip zakona.

 

Naime, mehanizam međubankarske naknade je veoma složen, nedovoljno transparentan i razumljiv, kako malom trgovcu, tako i običnom potrošaču koji svojim izborom platne kartice pokreće skuplju transakciju kod trgovca koji taj trošak ugrađuje u cenu robe i usluga – pa plaćanjem skupljih proizvoda zapravo svi građani snose trošak visoke međubankarske provizije. To znači, da se ovim zakonskim rešenjima obezbeđuje zaštita potrošača i mogućnost potrošača da što češće koriste platne kartice, a trgovci da se "nateraju" da prihvataju platne kartice svih izdavaoca.

 

Po usvajanju Zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica u našim časopisima daćemo bliža objašnjenja primene ovog Zakona.