Ublažavanje kovid mera

Datum objave: 11-03-2022


Na sajtu Vlade RS, objavljeno je saopštenje Kriznog štaba (od 10. marta 2022. godine), o ublažavanju kovid mera, tako da se od 12. marta 2022. godine ukida važenje kovid propusnica, kao i ograničenje broja ljudi u zatvorenim prostorima.

Odlučeno je da i dalje ostaje preporuka nošenja maski u zatvorenim prostorima, dok je karantin za građane zaražene korona virusomi i dalje na snazi, u trajanju od sedam dana.

Kada je reč o putnicima u međunarodnom saobraćaju, ranije mere ostaju na snazi, za ulazak u zemlju obavezni su dokaz o vakcinaciji ili dokaz o preležanoj bolesti ili odgovarajući serološki test.

Preporuka Nacionalnog komiteta za imunizaciju je uvođenje dodatne, četvrte, buster doze, za starije od 18 godina, koja može da se dobije pet meseci posle prve, a odnosi se, pre svega, na one koji su pod većim rizikom od težeg oboljenja.

Ublažavanje mera je posledica smanjenja svih parametara, od broja pregleda, do broja hospitalizovanih u odnosu na broj potvrđenih kovid slučajeva, kao i činjenice da su bolnice počele da se vraćaju normalnom režimu rada.