Važna informacija o krajnjem roku za predaju finansijskih izveštaja

Datum objave: 29-02-2020


Zbog toga što je sistem povremeno bio preopterećen, što je otežavalo pristup i rad u njemu, svi obveznici koji do 2. marta, u ponoć, započnu postupke sastavljanja izveštaja za statističke potrebe (samostalno ili zajedno sa redovnim godišnjim finansijskim izveštajem), odnosno izjava o neaktivnosti, moći će da potpišu i dostave izveštaje i izjave u narednih nekoliko radnih dana posle isteka roka, odnosno posle 2. marta.

Na sajtu Agencije za privredne registre 28. februara objavljena je informacija o broju predatih finansijskih izveštaja do tog dana - primljeno je ukupno 192.389 izveštaja, što je za 22.892 izveštaja više nego što je Agencija primila do kraja februara prošle godine.

U elektronskom sistemu Agencije je još oko 60.000 obveznika koji su kreirali naloge i započeli postupke sastavljanja izveštaja, ali ih još uvek nisu elektronski potpisali i dostavili APR-u, međutim, već sada je evidentno da je za oko 100.000 povećan broj obveznika koji ove godine dostavljaju finansijske izveštaje za 2019. godinu.

Korisnici, koji imaju problem sa elektronskim potpisivanjem, mogu da instaliraju novu verziju NexU aplikacije, što bi trebalo da olakša potpisivanje dokumenata u sistemu.