Vlada Republike Srbije najavila nove mere za podršku privredi

Datum objave: 26-07-2020


U cilju dodatne pomoći privrednim subjektima, radi prevazilaženja tekućih problema u poslovanju, Vlada RS je najavila nove mere podrške.

Novi paket mera odnosio bi se na:

  • direktna davanja za dva meseca u visini od 60% minimalne zarade, što je okvirno 18.000,00 dinara (uplate bi se mogle očekivati do 10. avgusta i do 10. septembra ove godine);
  • odlaganje dospelosti plaćanja poreza i doprinosa na zarade, za jedan mesec.

Do kraja jula očekuje se da će Vlada RS doneti novu uredbu, kao pravni okvir za realizaciju najavljene podrške, kojom će bliže urediti bespovratnu uplatu direktnih davanja.

Istovremeno, u najavi je i novi moratorijum na otplatu kredita i lizinga, za još dva meseca, o čemu se očekuje donošenje novih odluka Narodne banke Srbije.

Epidemiološka situacija u zemlji i u svetu po svemu sudeći trajaće duže nego što se očekivalo. U skladu sa tim, u toku je istraživanje koje Vlada RS sprovodi sa Privrednom komorom Srbije i Republičkim zavodom za statistiku, u kojem učestvuje preko hiljadu preduzeća iz različitih sektora. Rezultati istraživanja se očekuju do 10. avgusta ove godine nakon čega sledi analiza, a eventualna podrška bi se mogla očekivati od jeseni.